Faskiamanipulaatio

Faskiamanipulaatio® Stecco on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin kehitetty hoitomuoto. Menetelmän on kehittänyt 35 vuoden aikana italialainen Luigi Stecco.

Hoitamisessa keskitytään faskiaan eli kehon kalvorakenteeseen, pääosin lihaksia ympäröivään syvään faskiaan. Hoito perustuu faskian toiminnan normalisointiin, mikä johtaa normaaliin liikkeeseen ja sitä kautta ylikuormittunut/kipeytynyt rakenne paranee. Osa hoidettavista pisteistä saattaa sijaita melko kaukana itse kipuilevasta alueesta.

Viimeisten vuosien aikana tieteellisissä tutkimuksissa on selvitetty että noin 30% lihassoluista kiinnittyy faskiaan ja loput 70% jänteen kautta luuhun. Tämä tarkoittaa että 1/3 lihaksen tuottamasta voimasta välittyy faskian kautta, mikä tekee siitä merkittävän rakenteen ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle.

Toinen ja ehkä vielä tärkeämpi havainto on tutkimustyössä selvitetty faskian sisältämien reseptorien määrä. Liikettä ja asentoa aistivia soluja on faskiassa huomattavasti enemmän verrattuna lihakseen, jänteeseen tai nivelsiteisiin. Tämä puolestaan tarkoittaa, että faskialla on merkittävä rooli liikkeen kontrollissa ja siten se mukana kaikissa liikkeissä riipumatta siitä tekeekö faskian alla oleva lihas työtä liikkeen aikaansaamiseksi.

Toisin sanoen, oli sitten kyseessä agonisti- tai antagonistilihas, faskia on aina mukana liikkeen kontrollissa sekä suorittamisessa.

faskiakäsittely